Πως θα το πιάσει το ρομποτάκι;

By | 24 Σεπτεμβρίου, 2010

Η πιο απλή δυνατότητα που τα ρομπότ ακόμα δεν ανέπτυξαν είναι να πιάνουν και να κρατούν οποιοδήποτε αντικείμενο. Μοιάζει αρκετά απλό έτσι;

Οι περισσότερες προσπάθειες αυτή τη στιγμή επικεντρώνουν στην κατασκευή ενός ρομποτικού χεριού παρόμοιου με το ανθρώπινο (με παλάμη, καρπό, δάχτυλα και αντίστοιχες κινήσεις). Εξάλλου, είναι μια λύση δοκιμασμένη εδώ και εκατομύρια χρόνια. Παρόαλ’ αυτά, η κατασκευή του είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω του μεγάλου αριθμού υπολογισμών και αισθητήρων που χρειάζονται για να επιτευχθεί. Όπως και εμείς, ένα ρομπότ θα χρειαζόταν να βλέπει και να “αισθάνεται” το αντικείμενο, ώστε να υπολογίσει τον καλύτερο τρόπο να το πιάσει και τη δύναμη την οποία πρέπει να δώσει για να το κρατήσει. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά απλό για εμάς, αλλά για ένα ρομπότ απαιτεί υπέρογκη υπολογιστική ισχύ.

Ίσως όμως και να υπάρχει ένας απλούστερος τρόπος όπως αναφέρουν ο Eric Brown και η παρέα του από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Η ομάδα αυτή ανέπτυξε έναν τρόπο κρατήματος από ένα ρομπότικό χερί χωρίς την ανάγκη αισθητήρων όψης ή αφής – ο οποίος μοιάζει απίστευτα απλός.

Εν ολίγοις, ένας μικρός σάκος με κοκκώδες υλικό (σε αυτή την περίπτωση, κόκκοι καφέ) πέφτει πάνω από το αντικείμενο που το ρομπότ θέλει να σηκώσει έτσι ώστε οι κόκκοι να διαταχθούν γύρω του. Έπειτα, το ρομπότ αρχίζει να ρουφά τον αέρα από το σάκο, ώστε να σκλυρήνει γύρω από το αντικείμενο διατηρώντας το σχήμα του, χωρίς όμως να το πιέζει. Έτσι, επιτυγχάνεται η λαβή με τρείς τρόπους: από την τριβή της επιφάνειας του σάκου με αυτή του αντικειμένου, την πιθανή αεροστεγή λαβή σε περίπτωση λείας επιφάνειας και από το καθαυτό συμμετρικό σχήμα ανάμεσα σε σάκο και αντικείμενο.

Είναι σίγουρα το πρώτο βήμα, και φυσικά δεν δουλεύει για κάθε αντικείμενο (η ομάδα μπόρεσε να σηκώσει από αυγά μέχρι ελατήρια, αλλά τα “βρήκε σκούρα” με ένα CD και μια μπάλα από βαμβάκι). Φαίνεται όμως να είναι μια καλή εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές “ανθρωποκεντρικές” προσπάθειες.

Δείτε το πλήρες άρθρο εδώ: arxiv.org/abs/1009.4444: Universal Robotic Gripper based on the Jamming of Granular Material

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.