200 γραμμές για γρηγορότερο υπολογιστή!

By | 19 Νοεμβρίου, 2010

Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους extra πυρήνες του υπολογιστή μας καλύτερα; Όταν για παράδειγμα τρέχουμε μια συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία δεν τρέχει στο desktop, ή κάποιο thread το οποίο τρέχει στο background, γιατί αυτό να προβληματίζει το γραφικό μας περιβάλλον να μεταφέρει παράθυρα, ή το vlc να παίξει ομαλά το βιντεάκι μας;  Αυτό το ερώτημα μπορεί να ακούγεται λίγο ακαδημαϊκό, αλλά οι kernel hackers δεν παραδίδονται ποτέ…

Προ ημερών, το ερώτημα αυτό το ρώτησε ο δημιουργός του Linux, Linus Torvalds. Και φυσικά, έλαβε απάντηση, από τον Mike Galbraith, με τη μορφή 200 περίπου γραμμών κώδικα στον πυρήνα του Linux, που βρέθηκε και πιο πρόχειρο. Με βάση το post στο Phoronix [από όπου προέρχονται και τα παρακάτω βίντεο]  επιτυγχάνουμε σημαντική βελτίωση της απόδοσης του συστήματος χρησιμοποιώντας το patch. Βέβαια, το θέμα δεν έμεινε εκεί – άλλοι hackers προσπάθησαν να εξομοιώσουν την ίδια συμπεριφορά χωρίς τη χρήση ενός custom kernel. Ο Lennart Poettering, developer της RedHat, αναφέρει ίδιο κέρδος σε ταχύτητα με μερικές απλές εντολές εδώ. Για όσους όμως δεν έχουν πειστεί ότι μερικές εντολές θα λύσουν το πρόβλημα, υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα ενός αλλαγμένου πυρήνα για Ubuntu 10.10 εδώ. Και τώρα τα βιντεάκια πριν και μετά, για να δείτε τι μπορείτε να κερδίσετε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.