Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Jobs

By | 16 Οκτωβρίου, 2011

Μιας και τα νέα για το θάνατο του Jobs και του Ritchie είναι παλιά, είπα να εξετάσω τη συνεισφορά του καθενός στην τεχνολογία. Έχουμε ακούσει πολλά για τον καθένα – κυρίως για τον Jobs μιας και είναι γνωστός σε όλους σε αντίθεση με τον Ritchie που μόνο σοβαρά geeks μπορεί να τον έχουν ακούσει (και καμιά φορά, ούτε και αυτά).

Συνοπτικά, ο Jobs ήταν ο πρώτος πρόεδρος – συνιδρυτής της Apple μαζί με τον Wozniak στο υπόγειό τους. Έχει αποκαλεστεί πολλές φορές οραματιστής, και πιθανότατα ήταν από τους λίγους που παρέμειναν σε όλη την πορεία της ζωής τους. Από τον πρώτο Apple υπολογιστή και τον Apple II, στο NextOS, τον iMac και το iPhone τέλος, ο Jobs έδειξε ότι ήξερε τι θέλει ο κόσμος. Βοήθησε να φτάσουν στην αγορά προϊόντα τεχνολογίας που θα φαίνονταν αστεία και άχρηστα σε όλους τους υπόλοιπους τη στιγμή που βγήκαν. Για μένα, αποτέλεσε την ατμομηχανή της βιομηχανίας των gadgets. Και αυτό του έδωσε τη φήμη του Μεσσία.

Από την άλλη, ο Ritchie ποτέ δεν αποτέλεσε δημόσια προσωπικότητα. Ήταν ο δημιουργός της C και μαζί με τον Kernighan έγραψε το βιβλίο που τυραννάει ακόμα φοιτητές πληροφορικής, 30 χρόνια μετά. Από μόνη της αυτή η συνεισφορά επέτρεψε την άνθιση της πληροφορικής. Σκεφτείτε αυτό την επόμενη φορά που θα ανοίξετε τον υπολογιστή σας: χωρίς την C, το λειτουργικό σύστημα που έχετε μπροστά σας θα έπαιρνε 10 ανθρωποχρόνια παραπάνω για να φτιαχτεί. Με τέτοιους ρυθμούς, τα Windows 7 θα είχαν φτάσει σε εμάς το 2040. Μπορεί να κάνω μια τεράστια απλοποίηση, αλλά ναι, η συνεισφορά του στην τεχνολογία ήταν τόσο μεγάλη.

Αντίθετα με τον Ritchie, ο Jobs δεν έμεινε γνωστός για καμία, ΔΙΚΗ ΤΟΥ, ανακάλυψη στην πληροφορική ή την τεχνολογία γενικότερα. Ήταν ένας καταπληκτικός πωλητής και οραματιστής, σίγουρα ένας ιεραπόστολος της τεχνολογίας, αλλά δεν αποτελεί άνθρωπο της ίδιας της τεχνολογίας. Για να εξηγήσω οπτικά και απλά τη συνεισφορά του, δείτε το παρακάτω βίντεο:

A Magazine Is an iPad That Does Not Work

Έκανε πράγματα τα οποία ήταν αστεία, να μοιάζουν cool και απαραίτητα. Αλλά για αυτό και μόνο, δεν είναι η πιο σημαντική προσωπικότητα στην τεχνολογία στον 20ο αιώνα. Ο Ritchie αντίθετα, είναι σίγουρα από τους επιλαχόντες για τον τίτλο.

Υ.Γ. Και τώρα, βγάλτε τα σχολιανά σας παρακάτω.

One thought on “Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Jobs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.