Η Apple χάνει μερίδιο στην αγορά υπολογιστών

By | 11 Οκτωβρίου, 2013
mac_pro

Το παλιό και το νέο Mac Pro – φταίει το νέο για τις κακές πωλήσεις του παλιού;

Ανάλογα ποιόν αναλυτή θέλετε να πιστέψετε, οι πωλήσεις Mac στις ΗΠΑ κατά το προηγούμενο – και “δυνατό” λόγω της επιστροφής στα σχολεία – τέταρτο, ήταν είτε κακές είτε πολύ πολύ κακές.

Με βάση το report της Gartner και το αντίστοιχο από την IDC που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, η Apple είναι ο μόνος κατασκευαστής υπολογιστών από τους πρώτους 5 που υπέστη μείωση στις ετήσιες πωλήσεις κατά το τέταρτο που πέρασε.

Οι αναλυτές της Gartner προβλέπουν ότι οι πωλήσεις της Apple μειώθηκαν από 2,20 σε 2,16 εκατομμύρια σε ετήσια βάση, μια πτώση 2,3% στο τέταρτο. Οι αναλυτές της IDC είναι πολύ πιο απαισιόδοξοι για την τύχη της Apple και εκτιμούν πτώση από 2,15 σε 1,9 εκατομμύρια υπολογιστές, μια πτώση 11,2%.

Οι αναλυτές επίσης διαφωνούν για το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών, αλλά όχι όσο στο επίπεδο των πωλήσεων Mac στις ΗΠΑ. Η παγκόσμια αγορά PC κατά την Gartner μετρά 80,3 εκατομμύρια πωλήσεις στο τρίτο τέταρτο του χρόνου, μια πτώση 8,6% σε σχέση με το αντίστοιχο πέρυσι, ενώ η IDC ανεβάζει το σύνολο στα 81,6 εκατομμύρια στο τρίτο τέταρτο του 2013, μια συρρίκνωση της τάξης του 7,6%.

Το μερίδιο στην παγκόσμια αγορά των 5 πρώτων σε πωλήσεις κατασκευαστών. Πηγή: IDC

Μπορεί να αναρωτιέστε πως οι πρώτοι τρεις κατασκευαστές παγκοσμίως – Lenovo, HP, και Dell – κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους ενώ η αγορά υπολογιστών συνεχίζει να μειώνεται. Απλούστατα, η Acer και η Asus, τέταρτη και πέμπτη στην κατάταξη, είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 34,5% και 34,1% αντίστοιχα, σύμφωνα με την IDC, και κατά 22,6% και 22,5%, σύμφωνα με τη Gartner.

Πίσω στις ΗΠΑ, η Apple διατηρεί την τρίτη θέση της πίσω από την ηγέτιδα HP και τη δεύτερη Dell, αλλά αυτή η κατάσταση αλλάζει. Σύμφωνα με τη Gartner, οι πωλήσεις της τέταρτης στις ΗΠΑ Lenovo ανέβηκαν κατά 24,6% στο τέταρτο ετησίως, ενώ η IDC μετράει την άνοδο στο 25.8% και εκτιμά ότι η Lenovo πούλησε μόλις 200 χιλιάδες λιγότερους υπολογιστές από την Apple στο τρέχον τέταρτο.

Γνώμη της IDC είναι ότι οι 3 πρώτοι παγκοσμίως – Lenovo, HP, και Dell – καρπώθηκαν μια μικρή άνοδο πωλήσεων σε επιχειρήσεις, που ήταν πάντα το αδύνατο σημείο της Apple.

Ένας ακόμα λόγος για την πτώση της αγοράς των Mac στις ΗΠΑ μπορεί να είναι το γεγονός ότι οι αγοραστές desktop ανέβαλλαν τις αγορές iMac περιμένοντας τις ανανεωμένες εκδόσεις που βγήκαν στις 24 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν το τέλος της περιόδου.

Υπάρχει επίσης η άποψη ότι με το OS X Mavericks στον ορίζοντα, οι πιστοί περιμένουν να αγοράσουν για να αποφύγουν το upgrade στην καινούρια έκδοση. Αυτό το επιχείρημα όμως θα έπρεπε να ισχύει και για τα Windows 8.1, που θα κάνουν το ντεμπούτο τους στις 18 Οκτώβρη.

Οι οπαδοί που ακόμα ψάχνουν για ένα ακόμα λόγο επικαλούνται το νέο Mac Pro που αναμένεται άμεσα. Είναι πιο πιθανό όμως ότι η ανακοίνωση για το νέο Mac Pro επηρέασε μόλις το 0.1% των πωλήσεων.

Όπως και να έχει, δεν ξέρουμε αν οι εκτιμήσεις της Gartner ή της IDC είναι σωστές μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα της Apple στις 28 Οκτώβρη. Αν όμως η πρόβλεψη της IDC για πτώση 11,2% είναι σωστή, τότε τα πράγματα θα σκληρύνουν ακόμα περισσότερο για τον CEO της Apple, Tim Cook.

Πηγή: theregister.co.uk

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.