Όμορφο Linux desktop με compiz

By | 26 Σεπτεμβρίου, 2010

Αν και λατρέυουμε το Linux εδώ στο blogit.gr, πολλές φορές κόσμος που αγαπάει το MacOS X μας “τη λέει” για το πόσο όμορφο και λειτουργικό είναι. Ακόμα και η MS με τα καινούρια Windows 7 έκανε πολύ καλή δουλειά στο γραφικό κομμάτι. Βέβαια, πολύ λίγος κόσμος ξέρει ότι και το Linux έχει αντίστοιχες δυνατότητες, που μάλιστα μπορούν να πειραχτούν για να δημιουργήσει κάποιος το ιδανικό του desktop. Έτσι, με μερικές απλές εντολές, θα δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε για οποιοδήποτε desktop μπορεί να προτιμάτε (KDE, Gnome, XFCE κλπ.).

Θα χρειαστούμε:

  • Μια εγκατάσταση Ubuntu (θα χρησιμοποιήσουμε εντολές για την έκδοση 10.04 Lucid Lynx, αλλά η διαδικασία είναι παρόμοια για οποιαδήποτε διανομή βασισμένη στο Debian).
  • Σύνδεση στο Internet.

Ξεκινάμε ελέγχοντας ότι έχουμε εγκαταστήσει τους σωστούς drivers για την κάρτα γραφικών μας. Αν και μπορεί να πειράξει το συγκεκριμένο βήμα τους φανατικούς open-source τύπους, είναι απαραίτητο μιας και τις περισσότερες φορές οι OSS drivers δεν υποστηρίζουν hardware rendering. Χωρίς να μπούμε σε βάθος όμως, ας εγκαταστήσουμε τους drivers (υποθέτουμε ότι η κάρτα μας είναι βασισμένη σε τσιπ της NVidia). Ανοίγουμε την αγαπημένη μας κονσόλα και δίνουμε:

user@machine$ sudo aptitude install nvidia-current nvidia-settings

Τώρα θα δημιουργήσουμε ένα σωστό xorg.conf (το αρχείο ρυθμίσεων του X server ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα γραφικά στο μηχάνημά μας):

user@machine$ sudo nvidia-xconfig

Θα χρειαστούμε επανεκκίνηση του μηχανήματος για να φορτώσει το Linux τους καινούριους drivers για την κάρτα γραφικών μας (μπορεί να μου την πούνε τα geeks, αλλά εδώ είπαμε να κάνουμε τα πράγματα απλα…). Με το που θα επιστρέψουμε στην κονσόλα μας, συνεχίζουμε εγκαθιστώντας τα compiz και emerald:

user@machine$ sudo aptitude install compiz compiz-core compiz-plugins compiz-fusion-plugins-main compiz-fusion-plugins-extra emerald compizconfig-settings-manager fusion-icon compiz-kde compiz-gnome

Και τώρα είμαστε έτοιμοι για την πρώτη μας δοκιμή! Από την κονσόλα τρέχουμε την εντολή fusion-icon.Αν είμαστε αρκετά αετομάτηδες, θα δούμε στο πλαίσιο συστήματος ένα καινούριο εικονίδιο από το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε window manager και window decorator με δεξί κλικ. Επιλέγουμε το compiz και το emerald. Στην κορυφή του εικονιδίου θα δούμε ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του compiz (οι οποίες είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες). Επίσης το emerald, ο default window decorator του compiz έχει πάμπολλα θέματα από τα οποία μπορεί κάποιος να διαλέξει και να φτιάξει το δικό του στυλ. Αλλά όλα αυτά θα αφήσω να τα εξερευνήσει ο καθένας μόνος του (με τη φαντασία του και το παρακάτω βιντεάκι)..

.

Τέλος, και για να κάνουμε τις αλλαγές μας μόνιμες, αρκεί να πειράξουμε το autostart του αγαπημένου μας desktop ώστε να ξεκινάει το fusion-icon αυτόματα στην αρχή κάθε session. Συνήθως, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, πέρα από το να κλείσουμε τον υπολογιστή μας ενώ το fusion icon τρέχει. Ως δια μαγείας, θα επανεμφανιστεί στην επόμενη εκκίνηση και το compiz μαζί του 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.