Δώστε ζωή στους παλιούς σας υπολογιστές: Puppy Linux

By | 13 Φεβρουαρίου, 2011

Όλοι μας έχουμε κάποιον παλιό υπολογιστή που πρέπει να βρίσκεται σε αχρηστία πλέον. Ένα παλιό laptop, κάποιο desktop που αλλάχτηκε πριν χρόνια και μαζεύει πλέον σκόνη σε κάποια γωνιά. Αν δεν μας κάνει η καρδιά να τον πετάξουμε, καλό είναι να τον χρησιμοποιήσουμε. Πώς όμως;

Ένας παλιός υπολογιστής έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Τα λειτουργικά και τα προγράμματα που θέλουμε να τρέξουμε συνήθως δεν μπορούμε ούτε να τα εγκαταστήσουμε σε αυτόν. Και να καταφέρουμε να τα εγκαταστήσουμε, συνήθως η απόδοση είναι απογοητευτική, μιας και υποθέτουν ότι οι επεξεργαστές που θα τρέξουν είναι πολύ πιο γρήγοροι, η μνήμη πολύ περισσότερη και ο χώρος στο σκληρό δίσκο άφθονος. Από την άλλη, αν αφήσουμε το λειτουργικό “εποχής” που μπορεί να είχαμε ήδη εγκατεστημένο, δημιουργούμε άπειρα προβλήματα στον εαυτό μας αλλά και στο μηχάνημα, μιας και άπειρες τρύπες ασφαλείας περιμένουν τον hacker που θα τις εκμεταλλευτεί…

Τι μπορούμε να κάνουμε πέρα από το να διατηρήσουμε ένα άχρηστο μουσειακό έκθεμα μακρυά από το internet; Μπορούμε να του δώσουμε νέα ζωή με το Puppy Linux!

Τι είναι το Puppy Linux

To Puppy Linux είναι μια ελαφριά διανομή του Linux, η οποία και παράγεται από τα τελευταία Ubuntu/Debian πακέτα μέσω του συστήματος πακεταρίσματος Woof (αντίστοιχο του apt-get για τους γνώστες). Είναι αντίστοιχο με άλλες ελαφριές διανομές, όπως για παράδειγμα το ttylinux ή το Console Linux. Αυτό που το κάνει διαφορετικό είναι η ευκολία χρήσης που έχει κληρονομήσει σαν φιλοσοφία και πρακτική από το Ubuntu και η δυνατότητα που έχει να χωράει όλο σε 100 MB μνήμης!

Αν νομίζετε ότι μετά από όλα αυτά είναι ένα μικρό άχρηστο πραγματάκι με το οποίο δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, σκεφτείτε ξανά… Διαθέτει όλους τους drivers που μπορεί να χρειαστείτε για τις συσκευές σας (περισσότερα σε λίγο), όλα τα βασικά προγράμματα στις τελευταίες εκδόσεις τους και όλα αυτά χωρίς να απαιτεί καν να το τρέξετε από το σκληρό δίσκο (και τις περισσότερες φορές, ούτε καν δικό του χώρο στο δίσκο, μιας και μπορεί να συνυπάρξει ακόμα και με εγκαταστάσεις Windows στο ίδιο partition)!

Τι κερδίζω;

Για να σας πείσω για μια δοκιμή, απλά κατεβάστε και κάψτε ένα CD του τελευταίου Lucid Puppy 5.2.0. Μετά από μια επανεκκίνηση του παλιού σας υπολογιστή, θα δείτε την αρχική εικόνα όπως παραπάνω. Όπως μπορείτε να δείτε, τίποτα δεν μας λείπει παρά τα 100ΜΒ. Έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό γραφικό περιβάλλον (OpenBox), δυνατότητα να ανοίξουμε όλα τα partitions στο δίσκο μας (ναι, και FAT32, NTFS), γραφικά και εύκολα στη χρήση εργαλεία διαχείρισης μαζεμένα στην επιλογή  setup, δυνατότητα δικτύωσης κάτω δεξιά, firewall και τις τελευταίες εφαρμογές γραφείου. Αλλά το βασικό είναι αλλού.

Χάρη στη μεγάλη κοινότητα του Puppy Linux έχουμε τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε μια πλειάδα σύγχρονων εφαρμογών με απλό τρόπο. Βλέπετε το μαγικό κουμπάκι quickpet? Από εκεί μπορούμε να εγκαταστήσουμε οποιαδήποτε εφαρμογή μπορεί να θέλουμε για καθημερινή χρήση. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Web browsers: Firefox 3.6 – 4 beta 8 (ναι, με το Panorama σε πλήρη λειτουργία σε Pentium 4!!!), Crome 8-9, Opera 11.
  • IM – e-mail: Pidgin, Thunderbird 3
  • Desktop: ΟΟ.org 3.3 και LibreOffice 3.3(!)
  • Drivers για κάρτες γραφικών Nvidia, Ati και Intel (αν τύχει και θέλουμε καλύτερα 3D γραφικά)
  • Άλλα: Samba server/client (integrated με τον openbox filemanager, τον ROX), MC (για τους πιο hackers), vim 7.2, vlc 1.0.5 κλπ.
  • Και πολλά άλλα!

Με άλλα λόγια, δεν θα σας λείψει τίποτα από το παλιό σας desktop! Οποιαδήποτε χρήση και να έχετε στο μυαλό σας, θα μπορέσετε να το φτιάξετε ώστε να σας καλύπτει. Εγώ προσωπικά πήρα μια μεγάλη έκπληξη, όταν έβαλα στον παλιό μου υπολογιστή ένα USB Wireless stick και μπόρεσα να κάνω μια σύνδεση στο σπίτι σε 2 λεπτά. Φανταστικό!

Μ’ αρέσει, πως θα το εγκαταστήσω;

Από την επιλογή install στην κεντρική οθόνη μπορείτε να το εγκαταστήσετε σχεδόν οπουδήποτε: σε ένα usb stick για να το έχετε πάντα μαζί σας (χωρίς να χρειαστείτε format στο stick), στο σκληρό δίσκο δίπλα σε ένα ήδη υπάρχον λειτουργικό σύστημα, και τέλος κανονικά και μόνο του σε δικό του partition (αν και θα προσπαθήσει να σας αποθαρρύνει από την τελευταία επιλογή). Η εγκατάσταση κρατάει γύρω στα 10 λεπτά, ακόμα και σε παλιούς δίσκους, και απαιτεί λιγότερα από 200 MB στο δίσκο σε μια βασική εγκατάσταση. Αν θέλετε και άλλα καλούδια μπορείτε να τα βάλετε σε κανονική λειτουργία από quickpet και να κάνετε το ίδιο το “ενισχυμένο” Puppy Linux με τις προσωπικές σας ρυθμίσεις ένα CD εγκατάστασης. Οι επιλογές είναι άπειρες.

Και τι να το κάνω;

Αν είστε από αυτούς που δεν νιώθουν αγάπη για τον παλιό τους εξοπλισμό έχει καλώς. Εγώ πιστεύω ότι κάθε υπολογιστής είναι χρήσιμος και μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να είναι. Με το Puppy Linux, έφτιαξα ένα καταπληκτικό media center για το σαλόνι από ένα παλιό (P4/512MB RAM/20GB δίσκο) desktop, με το οποίο βλέπω video από το Youtube ή από το samba share του NAS μου, ασύρματα, κρατώντας και τα παλαιότερα αρχεία μου, και ένα πρακτικότατο παλιό laptop ξαναβρήκε χρησιμότητα σαν δεύτερο μηχάνημα στο σπίτι όταν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το desktop μου και θέλω να κάνω μερικές απλές δουλίτσες παράλληλα (όπως π.χ. να ποστάρω στο blogit!). Όλο και κάτι θα μπορέσετε να κάνετε, μόνο μην ξεχάσετε να δώσετε feedback στα σχόλια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.