Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών από την απέναντι πλευρά

By | 22 Φεβρουαρίου, 2011

Η Ιστορία τις περισσότερες φορές γράφεται από τους νικητές. Αν και λίγο κλισέ, είναι πρακτικά αλήθεια. Αυτό δεν γίνεται μόνο στον πραγματικό αλλά, πολλές φορές, και στον φανταστικό κόσμο της λογοτεχνίας.

Αυτή είναι και η άποψη του Ρώσου επιστήμονα Κύριλλου Εσκοφ για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ξεκινώντας πριν από 15 χρόνια την αναζήτηση στον κόσμο της Μέσης Γης (στον ελεύθερο χρόνο του προφανώς) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όπως τόσες φόρες στην ιστορία του δικού μας κόσμου, έτσι και στη Μέση Γη η ιστορία γράφτηκε από τους νικητές. Βάζει ένα βασικό ερώτημα το οποίο και δεν απαντιέται στο έπος: γιατί έγινε ο πόλεμος;

Έτσι, στο μυθιστόρημά του “Ο τελευταίος δαχτυλιδο-κουβαλητής” (The Last Ring-bearer) αφηγήται την ιστορία από την απέναντι πλευρά: των ηττημένων και υποτίθεται δαιμονικών σττρατών της Μόρντορ. Στο βιβλίο του δίνει μια εντελώς διαφορετική οπτική: την ήττα μιας φυλής που διάλεξε την Επιστήμη αντί για την αρχαία μαγεία και τις δεισιδαιμονίες των ανθρώπων της δύσης, αλλά έχασε τον πόλεμο.

Αν και είναι μάλλον λίγο εσωτερικό, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση των μύθων του Τόλκιεν. Σίγουρα θα ευχαριστήσει όσους έχουν “χαθεί” στο συγκεκριμένο φανταστικό κόσμο.

Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο στα αγγλικά από εδώ, και, για να είμαστε δίκαιοι, δίνουμε το link στον ymarkov που μας έμπασε στο “κόλπο”.

Καλή ανάγνωση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.